sunnuntai 25. tammikuuta 2015

KPL 19.

Mannerjäätikkö muovaa maisemaa, kun se hioo kallioperää ja kasaa moreenia. Mannerjäätikön sulamisvedet lajittelevat ainekset hiekaksi soraksi ja saveksi, jotka sulavesivirtojen avulla kasautuvat eri paikkoihin ceden virtausnopeuden mukaan.

Silokalliot ja drumliinit ovat mannerjäätikön etenemisestä johtuvia pinnanmuotoja. Sandurit, harjut ja deltat taas ovat maanerjäätikön sulamisvesien kasaamia muodostumia.

Pisaranmuotoiset Drumliinit syntyvät, kun jäätikkö etenee kallioytimen ylitse. Kallio kovertaa jäähän kolon, joka täyttyy ympäriltä puristavasta pohjamoreenista.
Silokalliot syntyvät, kun jään alle kasaantunut hienompi aines hioo kalliot sileiksi jään yulosuunnan puolelta. Silokallion suojasivu on yleensä rosoinen ja jyrkkä, joskin rannikon matalat loudot ovat kuluneet sileiksi kauttaaltaan.

Topografia = korkokuva
Esimerkki topograaffisesta kuvasta.
Laaksojäätikkö liukuu painovoiman ansiosta laaksoja pitkin rinnettä alas kuluttaen samalla kallioperää koko kosketus alueeltaan. Liikkuvat jäätiköt repivät kalliosta palasia, murskaavat palat allaan ja kuljettavat sen kohti laaksoja.

a palasia, murskaavat palat allaan ja kuljettavat moreenin kohti laaksoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti